10 мај, 2011

Over The Rainbow (3x)

Over The Rainbow је песма из филма Чаробњак из Оза (1939). Песму у филму пева Џуди Гарланд као Дороти у сцени пошто јој тетка каже да нађе нако место на коме неће упадати у невоље. Музику је компоновао Харолд Арлен, текст написао Е. Ј. Харбург, а песму . Људи из МГМ-а су хтели да обришу песму из филма зато што су сматрали да песма успорава филм и да звучи као нешто што би требало да пева неко старији, али је ипак остала у филму, на инсистирање Артура Фрида, једног од продуцената и Роџера Еденса, учитеља певања и ментора Џуди Гарланд. Песма је добила Оскара за најбољу филмску песму 1940. године.

Џуди Гарланд је песму Over The Rainbow снимила 1938. године и она је 1939. објављена као сингл, а 1940. године је објављена на албуму Чаробњак из Оза, иако то није верзија која се појављује у филму. "Права" филмска верзија објављена је 1956. године, што се поклапа са ТВ премијером филма.

Оригинална верзија из филма:


Верзију на српском језику, Изнад дуге снимила је Беби Дол 1991. године. Текст је написао Владимир Алексић. Песма је објављена на албуму  / пројекту С оне стране дуге и на њеном другом студијском албуму Ритам срца, 1995. године, као поклон песма.


Музичар са Хаваја Израел Камакавиво'оле снимио је своју верзију песме на инструменту укулеле. У његовој верзији песма је спојена са песмом What a Wonderful World и и објављена је на албуму Facing Future, 1993. године. Обе песме се, одвојене, налазе и на компилацији Over The Rainbow, која је објављена 2011. године, на којој се налазе његови највећи хитови.

Нема коментара:

Постави коментар