18 јануар, 2012

Моја си - Идоли (Moja si - Idoli)

О Идолима је раније писано овде.



Албум Одбрана и последњи дани је један од првих концептуалних албума на домаћим просторима и инспирисан је истоименим романом Борислава Пекића. Роман обрађује живот спасиоца на реци Тиси последњих дана Другог светског рата. Главни лик бива ухапшен након што проналази свог првог утопљеника (немачког војника), а прича се наставља комичним описом унутрашњих конфликата проузрокованих недостатком образовања и сујетом.

Када су улазили у студио, Идоли још нису били сигурни шта тачно желе да направе, стилски и музички. Имали су пуно идеја, али претворити то у музику и наћи задовољавајући звук је представљало изазов. Због овога је снимање трајало више од шест месеци. Овде је Влада Дивљан показао сву зрелост свог ауторског талента. Албум се поигравао религијом и традицијом уз обилато кориштење литургијских елемената. Омот је урадила фотограф и дизајнер Горанка Матић. Позадина омота је детаљ са иконе светог Николе, а први пут је на неком албуму у СФРЈ коришћена ћирилица, слична оној из Мирослављевог јеванђеља. Албум је једно време био је забрањен за пуштање због религијских тема, али је прошао сваки тест времена и проглашен је за најбољи exYU рок албум свих времена.


Моја си је једна од најчуднијих песама Идола, која описује подељену личност где мушка страна бива комплетно замењена женском. У огледалу мушкарац види идеалну жену, а песма је прожета мислима и чудним поређењима који приказују стање дубоке психичке поремећености. "У младом човеку мора да се јави одређена доза цинизма према лицемерју и то је један од мојих интимних разлога зашто је "Одбрана" имала тај момент с религијом", изјавио је Дивљан у једном од својих каснијих интервјуа и разријешио мистериј 'кокетирања с религијом'. То је у сваком погледу најамбициознији подухват албума. Тематски, ангажована је око проблема хермафродизације и самозаљубљивости „великих“ и таштих. Потписују је Дивљан и Срђан Шапер.

Нема коментара:

Постави коментар